Skip to Main Content
לאתר הספרייה המרכזית
לדף הבית של האוניברסיטה לדף בחירת מדריך

בינה מלאכותית (AI) באקדמיה: בינה מלאכותית - שימוש כללי

💡 חשוב לזכור💡

בכל מקרה, ניתן להתייעץ עם צוות הספרייה לקבלת מידע נוסף.

רוב הכלים ברשימות שלנו עובדים במתכונת Freemium - שימוש מסוים ומתחדש ניתן בחינם ושימושים נוספים ניתנים רק לבעלי מנוי בתשלום.

לאור ריבוי הכלים המוצעים בשוק וההתפתחות המהירה בתחום, הרשימות שלנו אינן מכסות את כל הכלים הקיימים, אך הן מציעות כלים שמצאנו בהם תרומה ממשית למחקר בשימוש אישי.

יש מגוון רחב של כלי בינה מלאכותית עם חוזקות ייחודיות וייעודים שונים. מומלץ להתנסות בכמה פלטפורמות ולבחור את מה שמתאים לצרכי ולתחומי המחקר שלכםן.

 

מודלי שפה הרווחים בשוק



מודל שפה פופולרי שפותח על ידי OpenAI. מאפשר ניהול דו-שיח עם בינה מלאכותית למטרות דליית מידע, מענה לשאלות, כתיבת קוד וטקסט, ביצוע פעולות ניתוח טקסט כגון תמצות והפקת נתונים ועוד. מאפשר גם יצירת תמונות עם מודל DALL-E.  בעל פיצ'ר של Deep Research מוגבל, גם למשתמשי חינם.

 


מודל שפה מאת בית היוצר של Google. מאפשר מענה דמוי-אנושי בצ'אט וגישה בזמן אמת לרשת האינטרנט, דליית מידע, ניתוח והפקת טקסט ברמה גבוה, חיפוש תמונות, ועוד. מאפשר גם יצירת תמונות עם מודל Imagen 3 הנחמד. בעל פיצ'ר של Deep Research מוגבל, גם למשתמשי חינם.


מודל שפה מאת חברת Anthropic שמאפשר שיחה בצ'אט עם בינה מלאכותית, ביצוע פעולות מבוססות טקסט, ניהול וניתוח מידע, העלאה ועבודה עם קבצי טקסט ועוד. תמיכה מצוינת בשפה העברית והמלצה חמה לעבודה בתחומי מרובי מלל שדורשים הבנת ניואנסים של השפה האנושית.


מודל שפה של החברה Perplexity Inc. מקושר לאינטרנט ובעל פיצ'ר המותאם לעבודה אקדמית. בנוסף לניהול שיחה דמוי-אנושית, הכלי גם מספק קישורים ישירים למקורות מידע עליהם הוא מתבסס ומסוגל לבצע משימות טקסטואליות. בעל פיצ'ר של Deep Research מוגבל, גם למשתמשי חינם.

 

מודל שפה מאת חברת xAI. בעל חיבור שוטף לרשת, מודל היסוק משובח מובנה במערכת והגבלות רופפות מאוד מבחינת תוכן (לפחות בהשוואה למתחריו). המודל מראה ביצועים מצוינים בינתיים בכל הבנצ'מארקים בהשוואה למודלים מתקדמים אחרים וכרגע הינו חינמי לחלוטין (עם אופציה למנוי פחות מוגבל בתשלום).


מודל שפה מבית היוצר של Microsoft. מאפשר ניהול דו-שיח בצ'אט וקבלת מידע, מציג קישורים למקורות. עיקר הנוחיות של המודל הינו בעבודה אינטגרטיבית עם יישומי אופיס ואפשרות עבודה על קבצים באופן כביכול יותר בטוח ממתחריו. הביצועים עדיין דורשים שיפור, אך בהחלט שווה בדיקה. מאפשר גם יצירת תמונות עם מודל DALL-E של ChatGPT.

 

מודלי היסוק הרווחים בשוק



בעוד שמודל הדגל של חברת OpenAI תמיד יכיל בתוכו יכולות היסוק מסוימות, לעבודת היסוק גרידא מומלץ לגשת למודלים הייעודיים של ChatGPT - מודל o1, מודל o3 או מודל 4o-mini. לכל אחד מהם חוזקות בתחומים שונים (קידוד, מחקר, מתמטיקה), וגרסאות מיני היותר חסכניות בטוקנים.

מודל הדגל של חברת xAI מכיל יכולות היסוק מצוינות מובנות בתוכו. שווה לבדיקה בתחומי מחקר וקידוד במיוחד.


מודל R1 של DeepSeek היה הראשון מסוגו שיצא בתפוצה רחבה ובזמן יציאתו הכניס את כולם לפאניקה. כעת הוא ממשיך להתחרות על הביצועים עם מודלים היותר מוכרים. קחו בחשבון שפרטיות המידע במודל זה נתונה בספק עוד יותר מהמודלים הרגילים.

שימו לב: כרגע חסום בכל רחבי האוניברסיטה.


חברת Perplexity Inc עשתה שימוש בקוד פתוח של מודל R1 של DeepSeek ואימנה מודל היברידי מכויל יותר למחקר שפחות מצונזר, יותר מהימן ומדויק. מודל ההיסוק שלהם - R1 1776 - מצוין למחקר מורכב.


מודל Sonnet 3.7 של חברת Anthropic הוא מודל היברידי שמחבר בתוכו יכולות של מודל שפה והיסוק ביחד. 

ישנן הרבה דרכים לבנות פרומפט מורכב ומדויק, אך אנחנו ממליצות להתחיל עם המודלים הפשוטים יותר. לדוגמא:

מודל ארבעת הקושיות

מי?
תנו למודל פרסונה או מקצוע.

מה?
הגדירו מה התוצר שתרצו לקבל.

למה?
הגדירו קהל היעד ומטרת התוצר.

איך?
ציינו פורמט, סגנון, הגבלות וכד'

הנך [מרצה לפילוסופיה]. עזרי לי לתכנן חיפוש מקורות אקדמיים לטובת [סמינר בתואר ראשון בנושא "השפעת חדי-קרן על הכלכלה הטרנסצנדנטלית"]. בהתבסס על הנושא, [הציעי 2-3 היבטים] עליהם כדי להתמקד. [הציעי 5 מונחי חיפוש] עבור כל היבט. [סדרי את המידע בטבלה] ועבור כל היבט מבין מונחי חיפוש המוצעים, [הדגישי] את הכי הרלוונטי.

 

 

 

כלי עזר לכתיבת פרומפטים

ספריות

עם חיפוש פשוט ברשת ניתן למצוא ספריות שלמות שפתוחות לקהל הרחב ומכילות פרומפטים מורכבים שנכתבו על ידי אנשים יודעי-דבר והועלו לשימוש הקהל הרחב. ניתן לחפש פרומפטים לפי נושאים, לערוך ולהתאים את המלל, ולהשתמש בפרומפטים מוכנים מראש.

להלן כמה דוגמאות:

 

"שיפצור"

בעוד שכמובן ניתן לבקש ממודלי שפה עצמם לכתוב ולערוך פרומפטים, ברשת כבר קיימים מספר לא מבוטל של סוכני "שיפצור" שפתוחים לקהל הרחב וניתנים לשימוש ללא תשלום, ויועדו ספציפית למטרות אלו. שווה לנסות אותם.

להלן כמה דוגמאות:

 

 

 

 

אגרגטורים

בנוסף למודל שפה של עצמו - Sonar - ומודל היסוק המבוסס על R1 של DeepSeek, הממשק של Perplexity מאפשר גם גישה למודלי שפה והיסוק המתקדמים של חברות מקבילות, כגון OpenAI, Anthropic, וGrok. תוכלו לשחק עם כולם באותו ממשק, או להשאיר לPerplexity את האופציה לבחור את המודל שהכי מתאים למשימה.

כלי בינה מלאכותית שמאגד בתוכו סוכני AI שונים לביצוע מטלות, כולל התקשרות עם מודלי שפה, מחוללי תמונות ווידאו, מחקרי עומק ועוד. הוא נהיה יותר מוגבל למשתמשים חינמיים ככל שהפופולריות שלו עולה, אבל מספר הקרדיטים עדיין מתחדש כל יום. שווה לבדיקה.

כרגע האגרגטור האהוב עלינו. Poe מאפשר דרכו גישה לא רק למודלים המוכרים, אלא גם לאלה שפחות מדוברים, כגון Llama, Mistral, Qwen ועוד. בנוסף הוא גם מכיל בתוכו מצבור מגוון ועשיר של בוטים ייעודים למטלות ומטרות שונות. וגם - ! - מאפשר יצירה של בוט בחינם. אנחנו התרשמנו.

 

GPT / סוכן / בוט

מאגר הסוכנים של ChatGPT מציע מגוון רחב מאוד של אפליקציות ייעודיות למטרות שונות שנצרו על ידי חברות גדולות או על ידי משתמשיפ פרטיים. חלקן מוצלחות, חלקן מוצלחות פחות קחו בחשבון שכרגע יצירה של בוט מתאפשרת למנויים בתשלום בלבד ושימוש חינמי בבוטים הוא די מוגבל.

עם רכישת מנוי לCopilot עבור האפליקציות של Microsoft, ניתן גם לגשת לאפליקציה ייעודית של Copilot Studio שמאפשרת יצירה של סוכנים שמתממשקים עם כל יישומי האופיס תחת הרשיון. זמין למנויים בתשלום.

Poe לא רק נותן גישה למאות בוטים כיפיים וטובים המבוססים על מודלי שפה מתקדמים, הוא גם מאפשר יצירה של בוט למשתמשי קצה חינמיים. כל מה שצריך לעשות זה לכתוב פרומפט מפורט למטלה כלשהי, לעלות לו קובץ שישמש כמאגר נתונים, ולפרסם לשימוש. כבר אמרנו שהתרשמנו?

עדכון ופיתוח המדריך

המדריך עודכן לאחרונה בתאריך: 12.05.2025
תחום ה-AI מתפתח ומשתנה ללא הרף, וכך גם המשאבים שעוסקים בו.
יש לך כלי/אתר/משאב שימושי ומועיל? אפשר לפנות אלינו yaatz@bgu.ac.il ונוסיף אותו למדריך.