Skip to Main Content
לאתר הספרייה המרכזית
לדף הבית של האוניברסיטה לדף בחירת מדריך

בינה מלאכותית (AI) באקדמיה: מידע כללי

כלי בינה מלאכותית צצים כמו פטריות אחרי הגשם. אל דאגה! אנחנו כאן וננסה לעשות סדר.

בינה מלאכותית מתייחסת לכלים המסוגלים לבצע משימות שעבורן נדרשה (עד כה) אינטליגנציה אנושית - ניתוח טקסט, זיהוי תמונה, קבלת החלטות ועוד. לצד שימושים רבים ומגוונים, כלים אלו מכניסים לאקדמיה אפשרויות חיפוש, ניתוח נתונים, סקירות ספרות, וויזואליזציה יוצאות מן הכלל.

כלים רבי-עוצמה אלו מתעדכנים ומתפתחים בקצב מהיר וחשוב להתייחס לסייגים שמלווים את השימוש בהם, אך עם זאת יתרונותיהם רבים ובאמצעות שימוש נכון אפשר להפיק מהם תוצרים אמינים וליעל את המחקר אקדמי.

בואו נראה איך 😉

שימוש נכון

חיפוש מושכל: השתמשו בכלי AI לחיפוש רחב היקף שמצריך דלייה ומיזוג מידע ממקורות רבים ומגוונים כדי לחסוך לכם זמן ושיטוט ברשת.

פרומפט: הקפידו על פרומפט מדויק ובנוי נכון. הגדירו מראש את מטרת החיפוש, משלב התוכן, קהל היעד, ואורך התגובה כדי לעזור למודל השפה להתמקד ולספק את התשובה המיטבית.

דו-שיח: מודלי שפה ממשיכים ללמוד באופן מתמיד, על כן, מומלץ לספק משוב על המענה המתקבל ולחדד את השאילתה במידת הצורך. אפשר ומומלץ ממש לנהל "שיח" עם הכלי לקבלת התוצאות המיטביות.

שקיפות: קחו בחשבון שלא כל התחומים, מטלות, קורסים או מרצים יהיו פתוחים לשימוש בכלי בינה מלאכותית. האחראיות מוטלת על הסטודנט.ית לוודא מבעוד מועד מול המרצה מה השימוש המותר בכלים אלו (אם בכלל).

 

נקודות חשובות

מאגרים אקדמיים: למודלים הקיימים כרגע אין גישה למאגרים אקדמיים בתשלום. לחלקם יש גישה למאגרים אקדמיים חופשיים ברשת שטיב החומר בהם דורש בדיקה. יש לבחון בביקורתיות הפניות למקורות המתקבלות בכלי AI.

הזיות: בעיה ידועה של מודלי שפה שמתייחסת לתופעה בה המודל ממציא נתונים ומציגם כאמיתיים. חובה לאמת את המידע שמתקבל במקורות מהימנים.

הטיות: מודלי שפה ידועים בהטיות חברתיות, מגדריות, תרבותיות, עדתיות, ועוד. יש להתייחס לכל תוכן שמוצע על ידי הכלים באופן ביקורתי ובהתאם לצרכים.

איכות הדאטה: מודלי שפה מאומנים על נתונים שמקורם אינו חשוף לקהל הרחב. אין להניח שאיכות התוכן שמתקבל במודל היא גבוהה. מומלץ לאמת כל תוכן לפני שימוש בו.

פרטיות: כל מידע שמוכנס למודל שפה משמש אותו ללמידה עתידית. חשוב לשים לב שהמידע שאנו משתפים פה "חשוף" במידה מסוימת.

מונחי יסוד

פרומפט (Prompt) – שאילתה המוזנת לכלי AI במטרה לקבל תוצר (תשובה) מסוים. השאילתה יכולה להיות בצורת משפט, שאלה, הוראות מפורטות לביצוע משימה או כמכלול מילות מפתח.

מודל (Model) מערכת מתמטית-חישובית שלומדת דפוסים ממידע קיים ומסוגלת לבצע תחזיות או לייצר תוכן חדש בהתבסס על הדפוסים אלו. 

מודל שפה (Large Language Model/LLM) מודל בינה מלאכותית המאפשר יצירה של טקסטים בשפה טבעית שמדמה כתיבה אנושית. המודל מאומן על כמויות אדירות של מידע טקסטואלי ודפוסים מילוליים. הוא נועד לביצוע מטלות רבות ומגוונות המבוססות שפה, תוך כדי ניהול דו-שיח עם משתמש הקצה לצרכי הבנת השאילתה ושיפור מתמיד של המענה.

מודל היסוק (Reasoning Model) מודל בינה מלאכותית המאפשר חשיבה מעמיקה ושיטתית לפני מתן תשובה, בדומה לתהליך החשיבה האנושי. המודל מאומן על כללים, הקשרים ודפוסים לוגיים.  הוא נועד לשפר את איכות התשובות בשאלות מורכבות הדורשות חשיבה רבת-שלבים, ניתוח מידע ופתרון בעיות באופן מובנה ומדויק יותר מאשר מודלים סטנדרטיים.

לשאלות ותמיכה

ולריה חסקין-פלנדלר
08-6479224
khaskin@bgu.ac.il

עדכון ופיתוח המדריך

המדריך עודכן לאחרונה בתאריך: 01.12.2024
תחום ה-AI מתפתח ומשתנה ללא הרף, וכך גם המשאבים שעוסקים בו.
יש לך כלי/אתר/משאב שימושי ומועיל? אפשר לפנות אלינו yaatz@bgu.ac.il ונוסיף אותו למדריך.