Skip to Main Content
לאתר הספרייה המרכזית
לדף הבית של האוניברסיטה לדף בחירת מדריך

בינה מלאכותית (AI) באקדמיה: מידע כללי

כלי בינה מלאכותית צצים לאחרונה כמו פטריות אחרי הגשם. אל דאגה! אנחנו כאן  וננסה לעשות סדר.

בינה מלאכותית מתייחסת לכלים המסוגלים לבצע משימות שעבורן נדרשה (עד כה) איטליגנציה אנושית - ניתוח טקסט, זיהוי תמונה, קבלת החלטות ועוד. לצד שימושים רבים ומגוונים, כלים אלו מכניסים לאקדמיה אפשרויות חיפוש, ניתוח טקסטים, סקירות ספרות, ויזואליזציה יוצאות מן הכלל.

חשוב להתייחס לסייגים שמלווים שימוש בכלים רבי-עוצמה אלו, ויש לזכור שהם מתעדכנים ומתפתחים בקצב מהיר, אך עם זאת ניתן לעשות בהם שימוש מהימן, אמין, ויעיל עבור מחקר אקדמי.

בואו נראה איך 

שימוש נכון

חיפוש מושכל: השתמשו בכלי AI לחיפוש רחב היקף שמצריך דלייה ומיזוג מידע ממקורות רבים ומגוונים כדי לחסוך לכם זמן ושיטוט ברשת.

פרומפט: הקפידו על פרומפט מדויק לשאילתה שלכם.ן. הגדירו מראש את מטרת החיפוש, משלב התוכן, קהל היעד, ואורך התגובה כדי לעזור למודל השפה להתמקד ולספק את התשובה המיטבית.

דו-שיח: מודלי שפה ממשיכים ללמוד באופן מתמיד, על כן, מומלץ לספק משוב על המענה המתקבל ולחדד את השאילתה במידת הצורך. אפשר ומומלץ ממש לנהל "שיח" עם הכלי לקבלת התוצאות המיטביות.

שקיפות: קחו בחשבון שלא כל התחומים, מטלות, קורסים או מרצים יהיו פתוחים לשימוש בכלי בינה מלאכותית. עליכם.ן לוודא מול המרצה מה השימוש המותר (אם בכלל) מבעוד מועד.

 

נקודות חשובות

מאגרים אקדמיים: למודלים הקיימים כרגע אין גישה למאגרים אקדמיים בתשלום. יש להם גישה למאגרים חופשיים ברשת שחלקם אקדמיים. יש לבחון בביקורתיות הפניות למקורות המתקבלות בכלי AI.

פרטיות: כל מידע שמוכנס למודל שפה משמש אותו ללמידה עתידית. חשוב לשים לב שהמידע שאנו משתפים פה "חשוף" במידה מסוימת.

הזיות: בעיה ידועה של מודלים רבים בה כאשר אין למודל מידע מהימן, הוא ממציא דברים שנראים אמיתיים לכל דבר. חובה לאמת את המידע שמתקבל במקורות מהימנים.

הטיות: מודלי שפה ידועים בהטיות חברתיות, מגדריות, תרבותיות, עדתיות, ועוד. יש להתייחס לכל תוכן שמוצע על ידי הכלים באופן ביקורתי ובהתאם לצרכים.

איכות הדאטה: מודלי שפה אומנו על כמויות אדירות של נתונים שמקורם אינו חשוף לקהל הרחב. לכן אין להניח שאיכות התוכן שמתקבל במודל היא גבוהה. מומלץ לאמת כל תוכן לפני שימוש בו.

 

מונחי יסוד

פרומפט (Prompt) – שאילתה המוזנת לכלי AI במטרה לקבל תוצר (תשובה) מסוים. השאילתה יכולה להיות בצורת משפט, שאלה, הוראות מפורטות לביצוע משימה או כמכלול מילות מפתח.

מודל שפה (Large Language Model/LLM) – כלי AI דמוי צ'אטבוט המפיק טקסטים בשפה טבעית שאומן על כמויות גדולות של נתונים בכל נושא ובכל תחום. מודלים אלה יכולים לבצע משימות רבות ומגוונות, לנהל דו-שיח עם משתמש הקצה לצרכי הבנת השאילתה ושיפור המענה, להתאים משלב לשוני לצרכי המשימה, ועוד. חלקם אף יספקו מקורות מידע עליהם התבסס המענה.

למידת מכונה (Machine Learning) – תת-תחום של טכנולוגיית AI המתמקד באימון מערכות בינה מלאכותית ללמוד באופן שוטף תוך כדי השתפרות הדרגתית ללא התערבות אנושית וללא צורך בתכנות מפורש.

למידה עמוקה (Deep Learning) – סוג של למידת מכונה השואפת לחקות רשתות נוירוניות של המוח האנושי על מנת לאמן כלי AI לבצע מטלות מורכבות תוך הסתמכות על זיהוי דפוסים ותחזיות ויזואליות או טקסטואליות.

יצירת קשר

!דעתך חשובה לנו

ניתן ליצור קשר עם מידענ.ית מצוות הספרייה

לפניות בנושאים כלליים

 טלפון 08-6461412

   yaatz@bgu.ac.il דוא"ל

וואטסאפלפנייה דרך ה-whatsaap

פייסבוק   

כתובת למשלוח דואר: ת.ד 653 באר שבע 8410501

 

עדכון ופיתוח המדריך

המדריך עודכן לאחרונה בתאריך: 03.07.2024
תחום ה-AI מתפתח ומשתנה ללא הרף, וכך גם המשאבים שעוסקים בו.
יש לך כלי/אתר/משאב שימושי ומועיל? אפשר לפנות אלינו yaatz@bgu.ac.il ונוסיף אותו למדריך.